Kuchnia indonezyjska charakteryzuje się intensywnym smakiem. Jest
pikanta, więc dla osób, które nie przepadają za takim jedzeniem na pewno
przydatny będzie zwrot „ tidak pedas” co ozacza nie ostre.
Potrawy indonezyjskie opierają się głównie na ryżu, rybach,
owocach morza, mięsach.
Każda wyspa ma swoje indywidualne potrawy, z których słynie dany
region.
Najbardziej znane dania w Indonezji, których moim zdaniem warto
spróbować to:
- nasi goreng ( smażony ryż w różnych wersjach- z warzywami,
kurczakiem, owocami morza)
- mie goreng ( smażony makaron z w różnych wersjach- z warzywami,
kurczakiem, owocami morza)
- sate ayam ( szaszyłyki z kurczaka w sosie orzeszkowym)
- soto ayam ( zupa z kurczakiem)
- babi guling ( pieczona wieprzowina) – znane na Bali
- plecing kangkung( szpinak wodny podawany z ostrym sosem)- znane
na Lomboku
- gado-gado ( sałatka z sosem orzeszkowym)
- tempeh ( smażona sfermentowana soja)
- ikan bakar (różnego rodzaju ryby: Mahi-Mahi, Snapper, Gurami)
- mie ayam ( makaron z kurczakiem)
- bakso ( zupa z kulkami mięsnymi)
- siomay ( ziemniaki z tofu i sosem orzeszkowym)
- mie pangsit ( makaron z pierożkami)
Na słodko:
- terang bulan ( specjalnie smażone naleśniki z różnego rodzaju
nadzieniem)
- pisang goreng ( smażone banany)
- es campur ( żelki + owoce zatopione w wodzie kokosowej)
PRZEPISY:
SOTO AYAM, CZYLI ROSÓŁ PO INDONEZYJSKU
Do przygotowania potrzebujemy:
- piersi z kurczaka
-4 łyżki kecap manis - słodki sos sojowy ( produkt warto kupić będąc w Indonezji)
- trawa cytrynowa
- kiełki fasoli mung
-czosnek
-imbir
-suszone lub świeże listki limonki kaffir
-jajka
-imbir
-suszone lub świeże listki limonki kaffir
-jajka
- sól
-pieprz
- 1 suszona papryczka chili
-1 kostka rosołowa
- duża szczypta kurkumy
-szczypiorek
-pieprz
- 1 suszona papryczka chili
-1 kostka rosołowa
- duża szczypta kurkumy
-szczypiorek
-2 łyżki cukru trzcinowego
-makaron ryżowy
-prażona cebula
-makaron ryżowy
-prażona cebula
Kurczaka, papryczkę chili, 2 białe łodygi trawy cytrynowej, 2 cm pociętego w plastry imbiru, ząbek czosnku, 2 listki limonki i kostkę rosołową wkładamy do 3 litrów zimnej wody i stawiamy na niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenie i zbierając szumowiny. Gotujemy jak rosłó, aż mięso będzie miękkie, po czym wyjmujemy kurczaka, czekamy aż ostygnie i rwiemy na małe kawałeczki. Całą resztę, która została w wywarze wyławiamy.
Robimy pastę, którą następnie będziemy wrzucać do wywaru. Do moździerza wkładamy klika plasterków imbiru, kurkumę, 2 ząbki czosnku, zieloną część trawy cytrynowej, pocięty szczypiorek, sól, pieprz, papryczkę chili, kecap manis oraz cukier trzcinowy. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę i rzucamy do wywaru.
Wywar doprowadzamy do wrzenia.
Na talerzu umieszczamy makaron ryżowy, kiełki fasoli mung, małe kawałki kurczaka,jajko, a następnie zalewamy wywarem i posypujemy smażoną cebulką.
SMACZNEGO!!
Robimy pastę, którą następnie będziemy wrzucać do wywaru. Do moździerza wkładamy klika plasterków imbiru, kurkumę, 2 ząbki czosnku, zieloną część trawy cytrynowej, pocięty szczypiorek, sól, pieprz, papryczkę chili, kecap manis oraz cukier trzcinowy. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę i rzucamy do wywaru.
Wywar doprowadzamy do wrzenia.
Na talerzu umieszczamy makaron ryżowy, kiełki fasoli mung, małe kawałki kurczaka,jajko, a następnie zalewamy wywarem i posypujemy smażoną cebulką.
SMACZNEGO!!
SATE AYAM, CZYLI SZASZŁYKI PO INDONEZYJSKU
Do przygotowania potrzebujemy:
- piersi z kurczaka
-kecap manis ( produkt warto kupić będąc w Indonezji)
- sos orzeszkowy (produkt warto kupić będąc w Indonezji)
- przyprawa do kurczaka
-czosnek
- woda
Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos orzechowy. W moim przypadku użyłam oryginalnego produktu z Indonezji, dodając do niego 1/4 szklanki wody oraz łyżki cukru trzcinowego. Następnie nabijamy kurczaki na patyczki, oblewamy sosem keczap manis i smażymy. Sate podajemy z ryżem polewając szaszłyki sosem orzeszkowym:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz